top of page

Beszámoló a Károlyi Kutatócsoport “Gazdaság- és uradalomkutatás forrásai” című egri workshopjáról

2024 június 18-án Egerben került megrendezésre a Magyar Nemzeti Levéltár Heves Vármegyei Levéltára és a Károlyi Kutatócsoport által közösen szervezett workshop, „Gazdaság- és uradalomkutatás forrásai” címmel. A Heves Vármegyei Önkormányzat Megyeházájának Barkóczy-termében tartott konferencia sok érdeklődőt vonzott, az érdekfeszítő és színes előadásokon keresztül pedig nem csak a Károlyi család történetével kapcsolatban, hanem gazdaság- és uradalomkutatási témában is bővíthette tudását a hallgatóság. 

A délelőtt 10 órakor kezdődő konferencia kezdetén Somoskői Viktor, a Heves Vármegyei Levéltár igazgatóhelyettese üdvözölte mind a helyszínen megjelenteket, mind azokat, akik online követték az eseményt. Ezután Laczlavik György, a Károlyi Kutatócsoport vezetője ismertette a programot, majd felhívta a figyelmet a konferencia workshop jellegére, amely ily módon igyekezett teret engedni a kutatásmódszertani problémák és az ezekkel összefüggő megoldási lehetőségek megvitatására is. 

Elsőként B. Gál Edit, a Mátra Múzeum igazgatója tartotta meg előadását, aki az Orczy birtokok változásainak feltárására vonatkozó kutatásait ismertette. Az általa felhasznált levéltári forrásanyag bemutatása után felvázolta kutatásainak irányvonalát. Kiemelte a birtoktörténeti források, illetve a gazdálkodási adatok összegyűjtésének fontosságát, amely elengedhetetlen az adatok elemzésének megkezdéséhez és konklúziók levonásához. 

Veres Tünde, az MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Levéltár segédlevéltárosa, a Károlyi Kutatócsoport tagja, a szoldobágyi üveghuta 1723–1738 közötti működésének feltárásával kapcsolatban végzett kutatómunkájának folyamatát mutatta be. Kihangsúlyozta a számadások vizsgálatának fontosságát, illetve felhívta a figyelmet egyéb forrástípusokra is, például a tanúkihallgatási jegyzőkönyvekre, illetve az uradalmi inspektoroknak szánt utasítások vizsgálatára is. 

Egy rövid szünet után Papp Klára professor emeritus (Debreceni Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Történelmi Intézet) következett, aki a 18. századi agrár- és társadalomtörténet forrásait a Debreceni Egyetem neves kutatóival a Hajdúságra és a Bihar vármegyére irányuló közös kutatási projektjeiken keresztül mutatta be. A kutatásmódszertani előadása végén külön hangsúlyozta a forráskritika és az ellenőrző források bevonásának fontosságát. 

A Károlyi-Kutatócsoport tagja, Fazekas Rózsa ny. főiskolai tanár (Nyíregyházi Egyetem) a gróf Károlyi György birtokainak kutatásával összefüggő munkáját mutatta be a debrői uradalom 1840–1856 közötti történetén keresztül. A konferencia korábbi szereplőihez hasonlóan kiemelte a levelezések kutatásának fontosságát, amelyek nélkül rendkívül sok uradalomtörténeti kérdés nem érthető meg. 

A workshop végén Laczlavik György bemutatta a Fazekas Rózsa által összeállított online adatbázist, amelyben Szatmár vármegye 1829–1848 között működő tisztségviselőinek névsorát ismerhetjük meg, ami nagy segítség lehet a jövőben többek között az archontólógia, prozopográfia, karrierút, családfa, közigazgatástörténet kutatóinak. A bemutatott adatbázist megtekinthetik a következő linken: https://adatbazisokonline.mnl.gov.hu/adatbazis/szatmar-varmegye-tisztsegviseloi-1829-1848 

 

Az eseményről készült fényképek elérhetők a főoldalon a Fényképek menüpontban, vagy IDE KATTINTVA.


A workshopról készült felvétel két részletben alább közöljükA konferencia első ülészsaka:


A konferencia második ülészsaka:


Commentaires


Ajánlott beszámoló
Aktuális beszámoló
Archive
Címszavak szerinti keresés
bottom of page