top of page

Károlyi Levéltár Online

Jelen almenüpont célja, hogy összegyűjtse a Károlyi családdal kapcsolatban megjelent, online elérhető adatbázisokat, digitális tartalmakat. Az alább látható kataszter az adatbázisok kapcsán egy rövid ismertetést tesz közzé, amelyet kiegészít a levéltári iratanyag jelzetére, közzétevőre vonatkozó adattal. Az egyes bejegyzések aljánál található "Link az adatbázishoz" gombra kattintva elérhető az online tartalom. Az "Egyéb" adatmezőben találhatóak meg mindazok az információk, amellyek az általános adatokon túl más, az adatbázis tartalma, használata szempontjából lényegesek.

Harruckern_ELP.jpg

Harruckern család levéltára

Leírás: Online elérhető és kutatható a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltár állományában őrzött Harruckern család iratanyaga az Elektronikus Levéltári Portál oldalán.

Az iratanyag jelzete: HU-MNL-OL-P 418

Adatgazda/közzétevő: Magyar Nemzeti Levéltár

Egyéb: Az iratanyag online kutathatósága kapcsán 2022 augusztusában jelen honlapon is megjelent egy bejegyzés, mely erre a LINK-re kattintva olvasható.

Acta_Rakocziana.jpg

A Károlyi levéltár Rákóczi-kori iratai

Leírás: Az adatbázis több ezer, a Rákóczi-felkeléssel kapcsolatos, katonai és magántermészetű iratanyaggal kapcsolatban tartalmaz leírásokat. Az Acta Rakocziana sorozaton belül három fő egység található a lajstromozott iratok (regestrata), a lasjtrom nélküliek (irregestrata) és a Lajstromozatlan iratok (irregestrata) kiegészítés.

Az iratanyag jelzete: HU-MNL-OL-P 396-1.

Adatgazda/közzétevő: Magyar Nemzeti Levéltár

Erdodi_kastely.jpg

A Károlyi család tervrajzai

Leírás: A gyűjtemény alapját minden bizonnyal a családi levéltárban elkülönítve őrzött tervrajzok adták, a terveket 1955. évi rendezés alkalmával sorszámozták, ami azok régi jelzetrendszerén alapult. 1956-ban 101 tervrajzot 180 szelvényben és 5 iratmellékletet tartottak nyilván. A Károlyi-család által birtokolt épületek, kastélyok, gazdasági épületek és különféle építmények tervrajzait tartalmazza. Olyan templomok rajzai is megtalálhatók az állagban, amelyeket a család támogatásával építettek, például a kaplonyi ferences templom és monostor rajza (T 20-105.). De van helyszínrajz, alaprajz az orsovai erődről (T 20-267.), illetve a budai Várszínházról (T 20-138.).

Az iratanyag jelzete: HU-MNL-OL-T 20

Adatgazda/közzétevő: Magyar Nemzeti Levéltár

Károlyi_címer.png
bottom of page