top of page

Nő, anya, társ. Asszonyok a Károlyi családban című időszaki kiállítás megnyitója

Nő, anya, társ. Asszonyok a Károlyi családban címmel időszaki kiállítás nyílt 2024. június 4-én a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának és Fejér Vármegyei Levéltárának szervezésében Székesfehérvárott.

Az országos jelentőségű és Fejér vármegyében is birtokos gróf Károlyi család meghatározó tagja, Károlyi Sándor (1669–1743) tábornagy, Szatmár vámegye főispánjának hitvese, Barkóczy Krisztina halálának 300. évfordulója adta a kiállítás apropóját. Barkóczy Krisztina amellett, hogy gondoskodott férje távollétében gyermekeikről, az egyre növekvő birtokok igazgatásáról, még férjét is tanácsokkal látta el, akár politikai ügyekben is.

A Károlyi családba beházasodott feleségek mindig új színt, új lehetőségeket hoztak a családba. Többen közülük, akárcsak Barkóczy Krisztina, ennél jóval többet is tettek. Alakították, formálták a Károlyi családot és ezáltal a magyar történelmet is. A Károlyiaknál, a kor szokásaitól némileg eltérően, több szerelmi házasság is köttetett, például Károlyi Sándor és Barkóczy Krisztina frigye is ilyen volt. Egyes feleségek, mint például Kornis Klarissza és Apponyi Franciska a jótékonyság és gyermekvédelem terén is maradandó örökséget hagytak hátra. A Károlyi családban különösen nagy jelentőséggel bíró, a korszakot meghatározó feleség volt Barkóczy Krisztina, Harruckern Jozefa, Waldstein-Wartenberg Erzsébet, Zichy Karolina, Kornis Klarissza, Apponyi Franciska, Windischgrätz Mária. A kiállítás nekik kíván emléket állítani.


Információk a kiállításról:


  • A kiállítás október 9-ig tekinthető meg a levéltár épületében.


  • A kiállítás kurátora: dr. Laczlavik György, a Károlyi kutatócsoport vezetője,

  • A kiállítás rendezte: dr. Avar Anton, Gulyás Anita, Kesztyűsné Csuti Judit, Pál Edit, dr. Schmidt Anikó,

  • Grafikai tervek: Gáty István, Szima Viktória,


A Fehérvár Médiacentrum videós összefoglalója a megnyitóról:


Képek a megnyitóról:


Comments


Ajánlott beszámoló
Aktuális beszámoló
Archive
Címszavak szerinti keresés
bottom of page