top of page

Dr. Völgyesi Zoltán rádióinterjúja gróf Károlyi Lászlóné (Apponyi Franciska) karitatív tevékenységével kapcsolatban

Gróf Károlyi Lászlóné született Apponyi Franciska (1879–1958) szociális érzékenységével és karitatív tevékenységével messze kitűnt kortársai közül. Kezdeményezésére épült fel az első világháború után Fóton a „Suum Cuique” („Mindenkinek a magáét”) telep, amely lakhatást biztosított a hadiözvegyek és gyermekeik számára. A nemzetközi összefogással felépített negyven ház mellett üzemet is alapított, hogy munkalehetőséget biztosítson az asszonyoknak. Karitatív munkáját lányai is támogatták: közösen kezdeményezték az ország első ingyenes orvosi ellátását biztosító rendelőt Fóton. Zebegényben létrehozta a Virágfalut, ahol éveken keresztül minden nyáron többszáz gyerek nyaralhatott és különféle foglalkozásokon vehetett részt. Ott rendezték az első gyerekolimpiát is. Szociális tevékenységét a Károlyi-uradalom bevételeiből finanszírozta. Bár az arisztokrácia körében mindig is jelentős szerepet töltött be a jótékonyság, Apponyi Franciska ezirányú tevékenysége nemzetközi viszonylatban is jelentős. Iratait a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában, a Károlyi család iratanyagában őrizzük.

Dr. Völgyesi Zoltán főlevéltáros, a Károlyi Kutatócsoport tagja Apponyi Franciska karitatív tevékenységét már évek óta kutatja, ezúttal a Kossuth Rádió Regényes történelem című műsorában adott interjút róla. Az interjú IDE KATTINTVA visszahallgatható.


Dr. Völgyesi Zoltán tanulmányai a témában:

  • A háborús évek Fóton, 1914–1918 – gróf Apponyi Franciska befejezetlen naplója (LINK)

  • Virágegylet, virágnyaralók, gyermekolimpia – gróf Károlyi Lászlóné Apponyi Franciska zebegényi „alkotásai” (LINK)

  • Szociálpolitika és hadigondozás az első világháborúban: Állami intézkedések, magánakciók és a fóti "mintaintézmények". LEVÉLTÁRI KÖZLEMÉNYEK 93. kötet (2022) 35-56.

  • Gróf Apponyi Franciska és a fóti jótékonysági intézmények. ARCHIVNET 15. évf. (2015) 1. szám. (LINK)


Gróf Károlyi Lászlóné, Gróf Károlyi Lászlóné lánya,
Gróf Károlyi Lászlóné (Apponyi Franciska) lányával (Forrás: https://mediaklikk.hu)

Comentários


Ajánlott beszámoló
Aktuális beszámoló
Archive
Címszavak szerinti keresés
bottom of page